Εντατικές έρευνες της νευροεπιστήμης και κλάδων της Ψυχολογίας επιβεβαιώνουν με τα πορίσματά τους, τους διαφορετικούς τρόπους πρόσληψης, αφομοίωσης, δόμησης και επαναχρησιμοποίησης της παρεχόμενης πληροφορίας και γνώσης από τους μαθητές. Η Διαφορετικότητα λοιπόν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Πόσο όμως αυτή αναγνωρίζεται στην εκπαιδευτική διαδικασία; Μετά τη θεωρία του Howard Gardner (καθηγητής Γνωστικής Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Harvard), για την πολλαπλή νοημοσύνη, αναπτύχθηκε έντονο ενδιαφέρον για τη διάγνωση του τρόπου με τον οποίο μαθαίνει κάθε μαθητής. Είναι σημαντικό για τον εκπαιδευτικό να γνωρίσει από την αρχή τα διαφορετικά στυλ μάθησης και προτιμήσεις των μαθητών του.
Ο Albert Einstein ήταν ονειροπόλος. Οι δάσκαλοί του στη Γερμανία του είχαν πει ότι δεν θα καταφέρει τίποτα στη ζωή του, ότι οι ερωτήσεις του καταστρέφουν την πειθαρχία της τάξης, ότι θα ήταν προτιμότερο να παρατήσει το σχολείο. Αυτός όμως συνέχισε και έγινε ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στην παγκόσμια ιστορία. Ο Einstein (και πολλές ακόμη περιπτώσεις) είχε απλά στυλ μάθησης που δεν ταίριαζε με το στυλ του σχολείου. Η ίδια ασυμβατότητα εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα για εκατομμύρια άλλους. Είναι ίσως το μεγαλύτερο αίτιο αποτυχίας στο σχολείο.
Κάντε το με στυλ!
Το μοντέλο Εξατομικευμένης Μάθησης αναγνωρίζει ότι κάθε μαθητής είναι ένα άτομο με διαφορετικό στυλ, ρυθμό, τρόπο και διαφορετική άποψη για τη μάθηση. Αναγνωρίζει την αξία της εμπλοκής και συμμετοχής των γονέων στην εκπαίδευση των παιδιών τους και της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και υποστηρίζει τη συνεργασία γονέων, μαθητών και δασκάλων, παρέχοντας πλήθος από επιλογές και ευκαιρίες, μέσα αλλά και εκτός σχολικής τάξης, έτσι ώστε τα προγράμματα μάθησης να είναι κομμένα και ραμμένα στις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις κάθε μαθητή.
Όταν τα παιδιά δεν μαθαίνουν με τον Τρόπο που διδάσκεις,
τότε, διδάσκεις τα παιδιά με τον τρόπο που Μαθαίνουν!
Παναγιώτης Αθανασόπουλος,Σύμβουλος Προσωπικής & Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Διευθυντής του Κέντρου Μάθησης & Πολιτισμού Αιγαίου(BioEnersis), μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού(ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου