Η
Τέχνη της Ναυπηγικής
Είναι
δύσκολη τέχνη, πολύ δύσκολη. Εγώ πήγα από 12 χρονών, μόλις έβγαλα το δημοτικό.
Και μέχρι να πάω φαντάρος σχεδόν την ήξερα τη δουλειά, δηλαδή μια υπόθεση έξι,
εφτά με οχτώ χρόνια για να τη μάθω.
Το μέλλον
είναι σκοτεινό. Σιγά σιγά θα φύγει η τέχνη αυτή. Είναι τα πλαστικά τώρα, είναι
τα σιδερένια, είναι... και η τέχνη αυτή πάει, χάνεται σιγά σιγά.
Η
Τέχνη της Οργανοποιίας
Έχουμε
κάποιες κατασκευές σε σκαφτά όργανα τα οποία είναι μοναδικά σαν κομμάτια.
Αυτό
το τζουραδάκι, για παράδειγμα, είναι από μονοκόμματο ξύλο από άγρια αχλαδιά,
είναι σκαμμένο, σκαλισμένο στο χέρι. Δεν έχει να φτιαχτεί τίποτα από μηχανή.
Πρέπει
ν' αγαπάς αυτό που κάνεις, αν δεν το αγαπάς δεν πρόκειται ποτέ να... Αν
δουλέψεις μόνο και μόνο εμπορικά και για κάποιο κέρδος έχεις χάσει το παιχνίδι.
Αν το φτιάχνεις μόνο και μόνο επειδή σ' αρέσει, μετά μπορεί να σου αποδώσει
κάτι, να γίνει επάγγελμα, αλλά πάνω απ' όλα πρέπει να σ' αρέσει εσένα αυτό που
κάνεις. Σ' όποιο επάγγελμα και να' σαι.
Η
Τέχνη της "Σούμας"
Η
πρώτη ύλη που είναι τα σταφύλια, όταν τα στύψουμε και βγάλουμε τον μούστο για
να γίνει κρασί, αυτό που απομένει το βάζουμε μέσα σε σακούλες νάιλον ή σε
πλαστικές, το σφίγγουμε απάνω να μην πάρει αέρα και μετά από 15-20 μέρες είναι
έτοιμο για να το επεξεργαστούμε εδώ και να βγάλουμε τη σούμα.
Φέρνουμε,
λοιπόν, την πρώτη ύλη που είναι το βασικό το τσίπουρο, και έχουμε τα καζάνια.
Το καζάνι δεν είναι τίποτα άλλο από μισό βαρέλι, ας το πούμε έτσι χοντρά, που
έχει νερό μέσα. Βάζουμε τα τσίπουρα, έχει φωτιά από κάτω, και καπακώνουμε.
Δημιουργεί
κάποιον ατμό μέσα, αυτός ο ατμός περνάει από κάποιο ψυγείο, υγροποιείται, και
αυτό που βγαίνει μπροστά είναι η λεγόμενη "σούμα", η παραδοσιακή που
έχουμε εδώ στη Σάμο.
Πηγή: egriechen.info
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου