Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Τι συμβαίνει στους νέους;


Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι νέοι είναι το μέλλον της κοινωνίας. Με την φράση «τα παιδιά είναι το μέλλον» ξεκινάνε ακόμη και πολιτικές ομιλίες που απευθύνονται στους νέους.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα;
Καθώς εξετάζουμε το τι συμβαίνει στα νέα παιδιά, ας σκεφτούμε πρώτα τη σημερινή κατάσταση.
Οι μεγαλύτεροι λένε γενικά ότι οι νέοι σήμερα δεν είναι όπως ήταν οι νέοι στο παρελθόν. Οι νέοι, από την άλλη μεριά, ενοχλούνται από τους υπαινιγμούς ότι δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα του χθες.
Εντούτοις, παρατηρητές της ανθρώπινης φύσης συμφωνούν ότι οι νέοι είναι διαφορετικοί.
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα The Independent στο Λονδίνο, οι νέοι «αναπτύσσουν ένα πρωτόγνωρο πνεύμα αντίδρασης».
Η εφημερίδα  The Times αναφέρει ότι σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες παρατηρείται «σημαντική αύξηση των ψυχοκοινωνικών διαταραχών». Οι διαταραχές αυτές δεν έχουν άμεσα σχέση ούτε με στέρηση ούτε με την αυξανόμενη ευημερία.
Τα παιδιά σήμερα δέχονται αυξανόμενη πίεση. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Παράλληλα ένα αυξανόμενο κύμα ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι τους οδηγεί σε απρόβλεπτες συμπεριφορές και απόγνωση.
Ποιος έχει την ευθύνη;
Οι ενήλικοι δεν δυσκολεύονται να επιρρίψουν στους νέους την ευθύνη για τις «αποκλίνουσες» απόψεις των νεαρών. Δεν είναι όμως οι ενήλικοι εκείνοι που φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για όσα συμβαίνουν τώρα ανάμεσα στους νέους;
Από τις βασικές αιτίες που συχνά αναφέρονται είναι:
  • Η καταπίεση από συνομηλίκους
  • Η παραμέληση από τους γονείς
  • Η Έλλειψη προτύπων
  • Η Οικογενειακή κατάρρευση
Ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι νέοι «απορρίπτουν τους καθιερωμένους τύπους». Γιατί; «Επειδή οι τύποι αυτοί δεν έχουν πια νόημα γι’ αυτούς». 

Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Σύμβουλος Προσωπικής & Επαγγελματικής Ανάπτυξης, Διευθυντής του Κέντρου Μάθησης & Πολιτισμού Αιγαίου(BioEnersis), μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού(ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου