Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Skandalopetra Inter Games 2014: Φέτος, «βουτάμε» Σάμο!

(της δημοσιογράφου Μαργαρίτας Ικαρίου)

Μια βαθιά ανάσα. Ένα μαγιό. Καλή διάθεση και φυσική κατάσταση. Χαμόγελα στο απέραντο γαλάζιο. Αυτοσυγκέντρωση. Μια μικρή τελευταία ματιά, εκεί που ο ουρανός, τα γαλαζοπράσινα νερά και η απίστευτη βλάστηση του νησιού της Σάμου, δένουν αρμονικά. Έλεγχος στο σκοινί και… η «πέτρα του σκανδάλου», σε πάει γρήγορα στα βαθιά! Απίστευτη αίσθηση. Βυθός σαν κόσμημα. Ψαράκια που πλησιάζουν περίεργα. Ο ήχος της καρδιάς που χτυπά δυνατά. Φυσαλίδες οξυγόνου. Ένα τράβηγμα στο σκοινί κι ο κολαουζιέρης, από τη βάρκα, βοηθά στην ανάδυση…

 
Σκηνές που περιγράφουν την ελεύθερη κατάδυση με «σκανταλόπετρα» καθώς πλησιάζει η μέρα έναρξης της σημαντικής διοργάνωσης των πρώτων αγώνων στη Σάμο, με τίτλο «Skandalopetra Inter Games». Πρόκειται να διεξαχθούν στην περιοχή Κέρβελη (από 10-13 Ιουλίου 2014) και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή αθλητές από διάφορα μέρη του κόσμου. Πολλές αντίστοιχες διοργανώσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα, σε περιοχές με παράδοση στις καταδύσεις όπως η Κάλυμνος, η Χάλκη, η Ρόδος, η Χαλκιδική αλλά και στο εξωτερικό, σε Ιταλία, Γαλλία και Τουρκία. Στόχος αλλά και όραμα των Ελλήνων φίλων του σπορ είναι, η κατάδυση με σκανταλόπετρα, να ενταχθεί στα Ολυμπιακά αθλήματα. Πρόκειται άλλωστε για μια πανάρχαιη μέθοδο ελεύθερης κατάδυσης, γνωστής από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου, η οποία αποτυπώνεται ως και σε εγχάρακτη παράσταση επί μελανόμορφου αγγείου του 5ου π.Χ αιώνα. .

 
Οι αγώνες «Skandalopetra Inter Games 2014» διοργανώνονται από το Δήμο Σάμου, το Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου, το παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το Ναυτικό Όμιλο Σάμου, το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου και το Σύλλογο Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης. Τελούν υπό την επιστημονική επίβλεψη του ιατρού καταδυτικής υπερβαρικής ιατρικής, Νικολάου Τρικοίλη. Θα περιλαμβάνουν ειδικό ταχύρυθμο σεμινάριο πρακτικής και θεωρητικής εκμάθησης αυτού του ιδιαίτερου τρόπου κατάδυσης, που έχει ιστορία χιλιάδων ετών και έχει φτάσει στα μέγιστα επίπεδα τελειότητας και ασφάλειας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι λάτρεις της θάλασσας, κάθε ηλικίας και φύλου, που θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να επιχειρήσουν μια ελεύθερη κατάδυση με τη σκανταλόπετρα ως βοηθητικό εργαλείο.
Πρόκειται για ένα συμπαγές κομμάτι από μάρμαρο ή γρανίτη, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα, βάρους 8-14 κιλών. Ιστορικές έρευνες αναφέρουν πως χρησιμοποιείτο ως μέσο κατάδυσης από την αρχαιότητα. Σχετικές αναφορές υπάρχουν στον Όμηρο, τον Ηρόδοτο και τον αρχαίο ποιητή Οππιανό. Οι σφουγγαράδες του Αιγαίου πάντως, ως και την δεκαετία του ’60 που μπήκε στη ζωή τους το σκάφανδρο, βουτούσαν «αγκαλιά» με αυτήν…

 
Η ετυμολογία της σκανταλόπετρας έχει ρίζες στην ιταλική λέξη «scandaglio» που σημαίνει «βαθύμετρο».
Γοητεύει πάντως, ως και σήμερα, τους αθλητές των υποβρύχιων σπορ. Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον να επισκεφθούν το νησί του Πυθαγόρα, προκειμένου να γνωρίσουν το μαγευτικό βυθό, συμμετέχοντας σε μια αξέχαστη κατάδυση.

 
(Για περισσότερες πληροφορίες ή συμμετοχές:
Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου www.samosdivers.blogspot.gr και τηλ. 22730-80321)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου