Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


«Πλούσια» σε προϊόντα η Σαμιακή γη
Το εκπληκτικό σαμιώτικο κρασί είναι ένα από τα πλέον γνωστά διεθνώς προϊόντα που παράγονται στο νησί του Πυθαγόρα, τη Σάμο. Δεν είναι όμως το μόνο που μπορεί να αναδείξει τον πρωτογενή τομέα! Ήδη ξεκίνησε η αναβίωση ιδιότυπων «ξεχασμένων» προϊόντων αγροτικής παραγωγής, όπως η φάβα Σάμου και προετοιμάζεται η παραγωγή και άλλων μεταποιημένων, προκειμένου να φτάσουν στον «μέσο καταναλωτή» ως μοναδικά και σύγχρονα διατροφικά προϊόντα.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΗ», ένα Αστικό Κοινωνικό Συνεταιρισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένου στο μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας. Η «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΗ» ξεκίνησε από το 2012 με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διαρκώς εξελίσσει δράσεις για την υποστήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής με τη στρατηγική «από το χωράφι στο ράφι». Προσφάτως, διοργάνωσε μια επιτυχημένη διημερίδα στη Σάμο, σχετικά με το Σαμιακό Ελαιόλαδο και πιο συγκεκριμένα τις προοπτικές, την γευσιγνωσία αλλά και τις επιχειρηματικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν. 
Υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής υπήρξαν: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου, το Επιμελητήριο Σάμου, η ΕΟΣ Σάμου, ο Σύλλογος Ελαιοτριβέων Σάμου και ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιληνιών.
Στην διημερίδα, συμμετείχαν ελαιοτριβείς, τυποποιητές, γεωτεχνικοί, βιοκαλλιεργητές και παραγωγοί ελαιολάδου, οι οποίοι έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η θεματολογία που αναπτύχθηκε από τους ομιλητές ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, με διαδραστική προσέγγιση.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:
  • Ο γεωπόνος Γιώργος Κατσικογιάννης, ανέλυσε εύστοχα και διεξοδικά τις προοπτικές της ελαιοκαλλιέργειας στη Σάμο, καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης των προϊόντων της ελιάς. Ακόμη, έδωσε ουσιαστικές πληροφορίες για τις καλλιεργητικές και λοιπές φροντίδες με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.


  • Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Βασίλης Καμβύσης, αναφέρθηκε με τρόπο γλαφυρό όσο και πρακτικά εφαρμόσιμο, στο πως οι σύγχρονες μέθοδοι έκθλιψης του ελαιοκάρπου επιδρούν ουσιαστικά στη βελτίωση ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Επίσης ανέλυσε διεξοδικά και με βιωματικό τρόπο (γευσιγνωσία) τα επιθυμητά ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.
  • Ο σύμβουλος οργάνωσης και ανάπτυξης επιχειρήσεων Παναγιώτης Αθανασόπουλος, ανέπτυξε τον τρόπο πλαισίωσης των συνεργατικών δράσεων ανάδειξης προϊόντων και επιχειρήσεων, μέσω σύγχρονων τεχνικών marketing και management, που εφαρμόζονται με τη βοήθεια συμβούλων. Μέσω διαδραστικής προσέγγισης αναλύθηκαν επιτυχημένα μοντέλα παρόμοιων προσπαθειών ενώ με τη βιωματική δραστηριότητα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ,  αναδείχθηκαν τα κρίσιμα σημεία που καθιστούν γόνιμες και αποδοτικές τις συνεργασίες.
  • Ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων τροφίμων για εξαγωγικές δραστηριότητες και δημιουργίας brand name, κ. Δημήτρης Σταμουλάκης αναφέρθηκε στην στόχευση των Ελληνικών επιχειρήσεων και τις εξαγωγικές δυνατότητες του Ελληνικού Ελαιολάδου καθώς και τη στρατηγική branding.  Επίσης αναπτύχθηκε η σημαντικότητα των πιστοποιήσεων (HACCP ISO), ως εργαλεία management των επιχειρήσεων ελαιολάδου.


Πολύ μεγάλη βαρύτητα προσέδωσε στην διημερίδα η διαδικτυακή συνομιλία με τον εκδότη και διευθυντή του κλαδικού περιοδικού ΕΛΙΑ κ. Ζαμπούνη, ο οποίος και μίλησε για τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας συνεργατικής προσπάθειας στον πρωτογενή τομέα, που θα υποστηρίζει μια ξεχωριστή κατηγορία super ελαιολάδων. 

Όπως σχολίασε εύστοχα, σε κάθε προσπάθεια που υλοποιείται υπό δημοκρατικούς όρους συνεργασίας, δύο κυρίως είναι οι παράγοντες που συντελούν στην επιτυχία: 
  • Η ανάληψη δράσεων από ένα-δύο πρόσωπα με ηγετικές ικανότητες, που να χαίρουν εκτιμήσεως και υπολήψεως σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αποτελέσουν έναν ισχυρό πυρήνα εδραίωσης της προσπάθειας, και
  • Η επίγνωση της κατάστασης και η ανάθεση του έργου της εσωτερικής υποστήριξης αλλά και των προωθητικών ενεργειών για το promotion και την ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων σε εξειδικευμένους και έμπειρους τεχνοκράτες με ειδικές γνώσεις και ικανότητες.

Ακόμη, για το απτό παράδειγμα επιτυχημένου συνεργατικού μοντέλου, μίλησε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο πρόεδρος της ομάδας ελαιοπαραγωγών «ΝΗΛΕΑΣ» κ. Κόκκινος.

Ο κ. Κόκκινος, δεν παρέλειψε να επισημάνει το εύρος της επιτυχίας που θα είχε η προσπάθεια αυτή, εάν οι ελαιοκομικές εταιρίες δεν δελέαζαν τους παραγωγούς να τους παραδώσουν μέρος του εκλεκτού τους προϊόντος, έναντι χαμηλής τιμής πληρωτέας ωστόσο άμεσα. «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη εξασφάλισης ρευστότητας, από πλευράς κάθε παραγωγού» σημείωσε ο κ. Κόκκινος, «ωστόσο αυτό φοβόμαστε πως θα αποδυναμώσει σταδιακά το συνεργατικό μοντέλο, καθώς καθίσταται απειλητικό προς τα συμφέροντα των εταιριών…»

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Μετά από επεξεργασία των φύλλων αξιολόγησης που συντάχθηκαν από τους συμμετέχοντες, προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:
  • Οι παραγωγοί επιβεβαίωσαν ότι με μικρές και ανέξοδες βελτιώσεις της καλλιεργητικής πρακτικής και των τεχνικών συγκομιδής και μεταχείρισης του καρπού, μπορούν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους και να επιτύχουν ποιοτική αναβάθμισή της.
  • Οι ελαιοτριβείς πληροφορήθηκαν ότι με μικρές και χαμηλού κόστους βελτιώσεις, μπορούν να συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του ελαιολάδου αλλά και μέσω της ορθής βιομηχανικής πρακτικής, στην προστασία του καταναλωτικού κοινού.
  • Οι τυποποιητές ενημερώθηκαν για τις τάσεις της αγοράς και τον ορθό τρόπο προσέγγισης της προώθησης του προϊόντος. Αναπτύχθηκαν αναλυτικά οι στρατηγικές διείσδυσης ενός προϊόντος σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως η αγορά ελαιολάδου.
  • Αναλύθηκαν διεξοδικά οι προοπτικές αξιοποίησης της ιδιότυπης βρώσιμης ελιάς της Σάμου, της γνωστής «χαμάδας» και οι δυνατότητες βιομηχανικής παραγωγής της, όπως γίνεται π.χ. στη Θάσο. Επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά για ένα τέτοιο προϊόν.

Το τελικό συμπέρασμα της διημερίδας ήταν η κοινή διαπίστωση διοργανωτών και συμμετεχόντων  για την αναγκαιότητα συνεργασίας όλων προς την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος τυποποίησης και ανάδειξης του σαμιακού ελαιόλαδου σε μια παραγωγική επανεκκίνηση. Η «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΗ» συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ανάδειξη του ελαιολάδου & της χαμάδας, θα συγκαλέσει εντός Μαΐου συνάντηση ελαιοπαραγωγών, με πυρήνα τους συμμετέχοντες στην διημερίδα, για ανάληψη δράσεων.

Υποστηρικτής ένθερμος της προσπάθειας ανάδειξης των σαμιακών προϊόντων της γης είναι και ο διακεκριμένος chef  Ανδρέας Λαγός. Ήδη μελετάται η προοπτική παρουσίασης τοπικών συνταγών με σαμιακά προϊόντα, στη διάρκεια της έκθεσης γαστρονομικού τουρισμού Ελαιοτεχνία και Foodtouristica ( από 15-17 Μαΐου), προκειμένου να συνδεθεί ο πρωτογενής τομέας και με το γαστρονομικό τουρισμό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου