Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

"ΑΣΤΕΓΟ ΦΙΛΙ" - Αδαμαντίνη Κουμιώτου

Στη Στοά του βιβλίου Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 θα παρουσιαστεί το έκτο κατά σειρά βιβλίο της Αδαμαντίνης Κουμιώτου με τίτλο Άστεγο φιλί.


Ένα βιβλίο γεμάτο αγάπη, γραμμένο από χέρι θαλασσινό και έμπειρο στον χειρισμό της πένας. Είκοσι τρία διηγήματα-ταξίδια σε στεριά και θάλασσα, ταξίδια του μυαλού και της ψυχής, όπως τα χαρακτηρίζει η συγγραφέας.
Ο τίτλος του βιβλίου, Άστεγο φιλί, συμπίπτει μ’ εκείνον του δεύτερου διηγήματος, που είναι το πιο σύντομο αλλά ιδιαίτερα δυνατό και συνδέεται, πιστεύω, αρμονικά με το τελευταίο σε έναν κύκλο, όπου το δεύτερο διήγημα είναι το μεγαλείο της αγάπης και το τελευταίο είναι το κρεσέντο, η αποθέωσή της. Ένας κύκλος που περικλείει βαθιά ανθρώπινα διηγήματα, που κοινό στόχο έχουν την ανάδειξη της αγάπης ως στοιχείου ύπαρξης.

Στο δεύτερο διήγημα, ένας δυστυχισμένος άστεγος ζητά έναν καφέ, μόνον έναν καφέ, από τη συγγραφέα που τον συναντά στον δρόμο της. Και όταν εκείνη του τον προσφέρει, η βαθιά ευγνωμοσύνη του άντρα τον οδηγεί να στείλει ένα φιλί, «μόνο ένα φιλί χωρίς λόγια, χωρίς καθόλου λόγια, ένα άστεγο φιλί, που ανταπέδιδε τη στιγμιαία στέγαση από μια ξένη, άγνωστη, περαστική καρδιά».
Στο τελευταίο διήγημα, με τίτλο «Αυτό που μένει», αναδεικνύεται η δυσκολία του ρόλου της μάνας του αγοριού, πόσο δηλαδή η μάνα αυτή θα πρέπει να προσέξει για να μη δικαιώσει την παράδοση ότι είναι η «κακιά πεθερά». Κυρίως όμως αναδεικνύεται η αγάπη που δεν ξεχνάει και, όπως πιστεύει η συγγραφέας, «μάλλον εκ προθέσεως κλειδώνεται φιμωμένη στην πιο κρυφή γωνιά της ύπαρξης που την έζησε για λίγο, για όσο…».

Η αγάπη για τη ζωή δεν έχει ηλικία. Μπορείς να την ποθείς στα νιάτα, μπορείς και στα γεράματα. Και όσο δεν σου «κάθεται», τόσο περισσότερο εσύ την κυνηγάς, επειδή ελπίζεις ότι «κάτι θα γίνει, δεν μπορεί, η ζωή ποτέ δεν περιφρόνησε τους εραστές της». 
Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα της Αδαμαντίνης Κουμιώτου είναι πράγματι τόσο αναγκαίο για τον άνθρωπο σήμερα όσο ποτέ. Διαβάζοντας, λοιπόν, τα κείμενά της ήρθαν στον νου μου τα λόγια του Erich Fromm από την Τέχνη της αγάπης, που την επιβεβαιώνουν: «Η αγάπη είναι η μόνη υγιής και ικανοποιητική απάντηση στο πρόβλημα της ανθρώπινης ύπαρξης».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
 - Η Μαρία Καρβέλα-Σμυρνιωτάκη, Εκδότρια
 - Ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
 - Η Ελένη Γκίκα, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
 - Ο Γιάννης Βούρος, Ηθοποιός - Σκηνοθέτης - Θεατρολόγος

Με ρωτούν πότε και πώς εξοικονομώ χρόνο για τη λογοτεχνία, μιας και η δουλειά μου είναι να διδάσκω αρχαία ελληνική γλώσσα στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απαντώ: «Γράφω –μη έχοντας αρκετό χρόνο, μη έχοντας καθόλου χρόνο, τώρα κυριολεκτώ– κάνοντας ακριβό, λυτρωτικό δώρο στην ψυχή μου. Έτσι κι ο λιγοστός χρόνος διαστέλλεται, αποκτά διάρκεια και αξία επί της ουσίας.
Με το μυαλό δεν σταματώ στιγμή να… γράφω, ν’ αραδιάζω λέξεις και φράσεις και να πιστεύω πως θα βρουν τη θέση τους, κάποια στιγμή, στο χαρτί σ’ ένα επόμενο βιβλίο.
Μένοντας, λοιπόν, διαρκώς στο σκαρί της λογοτεχνικής δημιουργίας, ταξιδεύω και ταξιδεύω και μιλώ γι’ αυτά τα ταξίδια σ’ όσους θελήσουν να… μ’ ακούσουν κι αυτή τη φορά μέσα απ’ το νέο μου βιβλίο Άστεγο φιλί.



Εμείς ευχόμαστε από καρδιάς καλοτάξιδο το βιβλίο της και με πολλές επανεκδόσεις. 

Πηγές: diastixo.gr, fractalart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου