Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Mικρονησιώτες σε απόγνωση

 
Κραυγή απόγνωσης από τους μικρονησιώτες. Προβλήματα εξαιτίας της μη επαρκούς συγκοινωνιακής κάλυψης, ελλείψεις γιατρών και εκπαιδευτικών, μειωμένοι στο ελάχιστο oi πόροι και υποστελέχωση υπηρεσιών.
Σε κοινή επιστολή που έστειλαν οι δήμαρχοι στον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, τονίζουν την τραγικότητα της κατάστασης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Αφήστε μας να ζήσουμε!»
 
Κάσος: Χωρίς δημοτικό υπάλληλο
«Αλλάζουμε κάθε χρόνο τις ημερομηνίες στα αιτήματα που απευθύνουμε στους Κυβερνώντες και τα υπουργεία» τονίζει ο δήμαρχος Κάσου Δημήτρης Ερωτόκριτος. Επισημαίνει ότι στα πάγια και χρονίζοντα προβλήματα διαβίωσης των μικρονησιωτών, έχουν προστεθεί οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα πολλές χαμένες διδακτοώρες για τα 145 παιδιά της Κάσου.
 
Λειψοί: Μας βλέπουν ως αδύναμο κρίκο
«Ως άλλοθι για την χρεοκοπημένη πολιτικής της Αθηνοκεντρικής τους εξουσίας χρησιμοποίησαν τον Καλλικράτη, θέλοντας να αποδώσουν ευθύνες για την οικονομική κατάντια της χώρας στους δήμους, οι οποίοι χρηματοδοτούνται με το ισχνό 3-3,2 της συνολικής δαπάνης δημόσιας διοίκησης, ενώ τα υπουργεία νέμονται το 65%!» Αυτό επισημαίνει ο δήμαρχος Λειψών Μπενέτος Σπύρου.
 
Αγαθονήσι: 2 μέρες ταλαιπωρίας για να πληρωθεί το «νερό»
Πολύωρο ταξίδι και πολυδάπανο θα αναγκάζονται να κάνουν από την επόμενη χρονιά οι κάτοικοι του Αγαθονησίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βαγγέλη Κόττορο.
Αναστέλλεται η λειτουργία της Εφορίας Λέρου που εξυπηρετεί και τους κατοίκους του Αγαθονησίου και θα πρέπει πλέον ακόμη και για να πληρώσουν ένα λογαριασμό ύδρευσης, να ταξιδεύουν προς την Κω, μέσω Πάτμου, Λέρου ή Καλύμνου! «Δεν υπάρχει ανταπόκριση αυθημερόν, οπότε ο Αγαθονησιώτες θα αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε ένα από αυτά τα νησιά, ώστε, την επόμενη ημέρα να ταξιδέψουν 6 ώρες προς την Κω...»
 
Φούρνοι Κορσεών: Σαν βγεις στον πηγαιμό για εφορία!
Προβληματισμό ανάμικτο με περίσκεψη εξέφρασε ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών Γιάννης Μαρούσης, μιλώντας για την διακοπή λειτουργίας της Δ.Ο.Υ Ικαρίας που εξυπηρετεί τους Φουρνιώτες..
«Με 4ωρο ταξίδι και το μικρό καραβάκι που μας συνδέει με το Καρλόβασι της Σάμου, θα πρέπει ο Φουρνιώτης να μετακινηθεί άλλη μια ώρα με ταξί προς την πρωτεύουσα για να μεταβεί στην Εφορία. Εάν δεν προλάβει να ολοκληρώσει τις δοσοληψίες του μέχρι το μεσημέρι που το πλοιάριο αναχωρεί για Φούρνους, θα χρειαστεί να διανυκτερεύσει στη Σάμο με ότι αυτό συνεπάγεται...»
 
Άη Στράτης: Αδύναμο το πολυδύναμο ιατρείο
«Μετέτρεψαν το Πολυδύναμο Ιατρείο του Άη Στράτη σε αδύναμο, καθώς κανένας μόνιμος αγροτικός γιατρός ή και νοσηλεύτρια δεν υπηρετούν εκεί. Κάθε εβδομάδα, μας έρχεται διαφορετικός αγροτικός γιατρός από τη Λήμνο» επισήμανε ο δήμαρχος Αη Στράτη Χαράλαμπος Μακρής.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα, από το να μεταχειρίζονται με ίσα κριτήρια, οι γεωγραφικά άνισοι»!σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
 
Μαθήτρια γράφει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Λυκείου Αγαθονησίου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ζητώντας του να καλυφθούν οι χαμένες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς διδακτοώρες, επισημαίνοντας την ανισότητα των κριτηρίων βάσει των οποίων θα διαγωνιστούν και φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις τα παιδιά που φοιτούν σε Λύκεια μικρών νησιών.
 
Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νήσων: Τι θα γίνει με τις «άγονες»;
«Ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα των μικρονησιωτών μετά την φημολογούμενη κατάργηση της επιδότησης των άγονων γραμμών, είναι η διασφάλιση τακτικής, γρήγορης, εύκολης και συμβατής με τα οικονομικά δεδομένα του σήμερα, ακτοπλοϊκής διακίνησης. Αυτό, αποτελεί τη σημαντικότερη παράμετρο ανάσχεσης της ερήμωσης των νησιών μας…» σημειώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νήσων Ελευθέριος Κεχαγιόγλου.
 
Μαργαρίτα Ικαρίου, Δημοσιογράφος
http://www.facebook.com/#!/ikarioumargaret/info
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου