Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΖΥΓΙΟ: Κοινωνικές και Ψυχολογικές διαστάσεις.



Τι σηματοδοτεί για τον καθέναν από εμάς η έννοια του συντρόφου; Τι είναι η... «απομάγευση» και ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις σχετικές διεργασίες; Ποιοι είναι οι «σημαντικοί άλλοι» στη ζωή μας και γιατί μπαίνουμε σε καταστάσεις «επισφαλούς μετριότητας»; Είναι ένας κοινωνικός μύθος η διατήρηση μιας σχέσης «παντοτινά» με μακροχρόνια ποιότητα και όχι μιας συμβατικής συμβίωσης;
 
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν με τον δικό τους τρόπο οι σπουδαστές της Ακαδημίας των Πολιτών Σάμου, συμμετέχοντας έτσι στην εισήγηση του διδάκτορα Κοινωνικής Ψυχολογίας Μιχάλη Τσάκαλου, σχετικά με τις «κοινωνικές και ψυχολογικές διαστάσεις του διαζυγίου», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου.
 
«...Σε εποχές οικονομικών και αξιακών κρίσεων όπως η σημερινή» σημείωσε ο κ. Τσάκαλος «εμφανίζεται ραγδαία αύξηση των διαζυγίων, σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες στατιστικές έρευνες αλλά και διατάραξη της οικογενειακής ηρεμίας και συνοχής για μακρό χρονικό διάστημα. Η πικρή αίσθηση της συναισθηματικής, σεξουαλικής και επικοινωνιακής «απομάγευσης» που προκύπτει μέσω των συγκρούσεων, δίνει την αίσθηση ατομικής συντριβής...»
 
«Μεγάλοι χαμένοι του διαζυγίου είναι και τα παιδιά», επισήμανε ο δρ. Τσάκαλος, τονίζοντας πως «η  βαθιά συναισθηματική αλληλεπίδραση των μελών της οικογένειας είναι αυτή ακριβώς που καθιστά δύσκολες και δραματικές τις ανακατατάξεις ρόλων, στάσεων και συναισθημάτων όταν επισυμβεί μια μεταβολή στη συγκρότησή της...»
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε στους σπουδαστές η συζήτηση που αναπτύχθηκε με αφορμή την καταγραφή μιας μικρής ιστορίας με πρώτη ύλη επτά, ετερόκλητης έννοιας, λέξεις.
 
Σημειώνεται ότι ο δρ. Τσάκαλος είναι αντιπρόεδρος της Ακαδημίας των Πολιτών, με μακρά ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική εμπειρία. Έχει διδάξει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Αθηνών, σε Περιφερειακά Κέντρα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, σε Σχολές και Ινστιτούτα, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σε ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης, ενώ έχει συγγράψει θεματικού ενδιαφέροντος βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου