Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

2o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Σάμου - «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ… ΑΣΤΕΡΙΑ»

Tις ερωτοτροπίες του Δία και τη ζήλεια της Ήρας «πλήρωσε» η Καλλιστώ και μετατράπηκε στη λαμπρή «μεγάλη άρκτο». Εναγωνίως  προσπαθεί να σμίξει με τον γιό της Αρκάδα, τη «μικρή άρκτο», μα την χωρίζουν πολλά έτη φωτός…
Ο πολικός αστέρας είναι στην ουσία… τριπλός και θα δείχνει τον βορρά μόλις για τα επόμενα 12 χιλιάδες χρόνια. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν με προσανατολισμό στον Θουμπάν, καθώς εκείνος ήταν τότε στον νοητό άξονα περιστροφής της γης. Αλλά και πάλι, το «αστέρι του βορρά» δεν είναι το φωτεινότερο στον ουρανό, καθώς του κλέβει τα σκήπτρα της λάμψης ο Σείριος.
Ο αστερισμός του «Κηφέα» που θυμίζει παιδικό σκίτσο από σπίτι, η «Κασσιόπη» που μοιάζει με ανάποδο Μ ή και W, o «Κύκνος» και ο «Αετός», η «κώμη της Βερενίκης», ο «Όφις» και ο «Οφιούχος», ο λαμπερός «Βέγας» και ο μακρύς «Σκορπιός», ο δυσδιάκριτος «Δράκοντας» και η πολυτραγουδισμένη ως «αποσπερίτης», Αφροδίτη.
Τα μικρά μυστικά των αστεριών, τις συσχετίσεις τους με μύθους αλλά και αναζητήσεις αληθοφανών εξηγήσεων από τους αρχαίους Έλληνες, την «άμαξα με τα βόδια» που κατέγραφε ο Όμηρος, τον αμφιφανή  «Βοώτη» αλλά και τον «βόρειο στέφανο», κατάφεραν να εντοπίσουν όλοι εκείνοι που συμμετείχαν την Τρίτη 9 Ιουλίου στην «Αστροβραδιά» που διοργανώθηκε στα πλαίσια του «2ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Σάμου» (S.I.M.F) με την υποστήριξη της «Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου».
Ένα μαγευτικό ταξίδι στον» στον ουράνιο χάρτη και τον κόσμο των αστέρων, των γαλαξιών, των αστρικών νεφελωμάτων αλλά και των μύθων που τα συνοδεύουν, από τους εκπαιδευτικούς Μαριάννα Μπαρούτα και Δημήτρη Τσιαγκλή.
Στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου Ιερολοχιτών στην Ζωοδόχο Πηγή Βλαμαρής, μια ομάδα ατόμων κάθε ηλικίας, αναζήτησε με γυμνό οφθαλμό και με μια φωτεινή δέσμη από λέηζερ ως… χάρακα στο μαυροπίνακα του ουρανού, τους δρόμους και τις συσχετίσεις των αστεριών, σε μια ξεχωριστή αστροπαρατήρηση.
Κι η βραδιά έκλεισε με κεράσματα ξεχωριστά –αστεροζυμαράκια χειροποίητα και ντόπιο…. «γάλα-αξίας»- αλλά και μια σειρά αιτημάτων για επανάληψη της «αστροξενάγησης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου