Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Χορέψετε, χορέψετε…


…παπούτσια μη λυπάστε! Τους στίχους του γνωστού παραδοσιακού τραγουδιού, έκαναν πράξη οι συμμετέχοντες στην έκτη συνάντηση του βιωματικού εργαστηρίου "ΑΝΕΛΙΞΗ" με εισηγητή τον εκπαιδευτικό-επιμορφωτή παραδοσιακών χορών Ευθύμιο Ευαγγέλου και θέμα: «Ο χορός ως μέσο έκφρασης και ευεξίας».

Στα βήματα της παράδοσης και της Σαμιακής χορευτικής κουλτούρας, την Τετάρτη 20 Νοέμβρη, λικνίστηκαν τα μέλη της διευρυμένης ομάδας. Διαπίστωσαν βιωματικά αυτό που οι παλαιότερες γενιές το γνώριζαν καλά: Πως εκείνο που δεν αποτυπώνεται με λόγια, μπορεί να εκφραστεί μέσα από τις κινήσεις του σώματος, συνοδεία μουσικής και τραγουδιού.
Δεν ήταν μόνο ο μεταδοτικός τρόπος με τον οποίο τα βήματα κάθε χορού φαίνονταν απλά στην εκμάθηση. Ήταν ο χαρισματικός συνδυασμός εισήγησης και ομαδικής χορευτικής προσπάθειας.  Σημειώνεται πως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε και η χρήση των οπτικοακουστικών μέσων με ντοκουμενταρισμένες καταγραφές παρουσίασης σαμιακών χορών από το Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου»-και μάλιστα με σπάνιο υλικό της δεκαετίας του ‘80!    

Η μεγάλη επιτυχία και ειδοποιός διαφορά αυτού του σεμιναρίου από τα μαθήματα χορού, ήταν η γνωριμία με την Ελληνική παράδοση, μέσω στοιχείων έρευνας και με αναφορές στους στίχους. Η αποτύπωση των ιστορικών και κοινωνικών αλλαγών που εκφράστηκαν στην πατρίδα μας μέσα από τον χορό και το τραγούδι, οι κινησιολογικές ιδιαιτερότητες ανάμεσα στην χορευτική έκφραση των νησιωτικών και των ηπειρωτικών περιοχών, οι συνθήκες ζωής που οδηγούσαν τα βήματα των χορευτών και έφτασαν ως τις μέρες μας, άλλοτε γνήσια κι άλλοτε παραλλαγμένα ή παραφθαρμένα…
Όλες αυτές οι καλοκρυμμένες πτυχές του χορού ως μέσου έκφρασης και ευεξίας κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τρεις και πλέον ώρες!


Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, η θεματική του προγράμματος «Ανέλιξη» αφορά στον «Ελεύθερο μουσικό αυτοσχεδιασμό-μια βιωματική προσέγγιση για όλους» και εισηγητή τον καθηγητή μουσικής Γιώργο Κουμαραδιό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου