Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Δημιουργική γραφή: Scripta manent


Τι είναι αλήθεια η «γραφή» και ποια είναι τα στοιχεία που την καθιστούν «δημιουργική»; Πόσο ένα φυσικό χάρισμα μπορεί να εξελιχτεί σε κάτι ουσιαστικότερο; Η έμπνευση από μόνη της είναι ικανή να δημιουργήσει ένα γραπτό κείμενο που να ελκύει το μέσο αναγνώστη ή χρειάζεται εξάσκηση και κανόνες; Αν «δημιουργική» είναι η γραφή που δεν έχει χρηστικό σκοπό, σε τι διαφέρει ή και πως σχετίζεται με τη λογοτεχνική γραφή; Γιατί συχνά μετανιώνουμε περισσότερο για εκείνα που γράψαμε και λιγότερο για αυτά που είπαμε; Ποια προσωπικότητα δήλωνε κλείνοντας μια μακροσκελή επιστολή: «σου γράφω πολλά γιατί… ΔΕΝ έχω χρόνο;»

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, θα επιχειρήσει με χιούμορ, σαφήνεια και αμεσότητα να απαντήσει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαργαρίτα Ικαρίου*, εισηγήτρια του σεμιναρίου «Δημιουργική γραφή», αυτή την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου (18:00-21:00 μμ) στον συνεδριακό χώρο του Crystal Plex. Η θεματική εντάσσεται στον κύκλο συναντήσεων του βιωματικού εργαστηρίου προσωπικής βελτίωσης «Ανέλιξη».
Στόχος του σεμιναρίου είναι να καταδείξει πως η έκφραση μέσω του γραπτού λόγου είναι μια ανατροφοδοτική για τον άνθρωπο διαδικασία, μια καταγραφή των συναισθημάτων, των βιωμάτων, της φαντασίας, του ταλέντου, της καλλιέργειας, της έμπνευσης όπως προκύπτει μέσα από την ίδια τη ζωή. Είναι ένας μηχανισμός φυσικός, σαν την αναπνοή των λουλουδιών, τη λάμψη των άστρων, τη ροή των ποταμών. Από την εποχή των σπηλαίων, ως την περίοδο που το φτερό της χήνας βουτούσε στο μελάνι της σουπιάς κι από εκεί στη γραφομηχανή, στο πληκτρολόγιο ως τα σύγχρονα i-pad, η φράση των Λατίνων απεικονίζει την αλήθεια: «scripta manent» (τα γραπτά μένουν…)
Σε αυτή τη συνάντηση, θα μοιραστούμε μικρά μυστικά για το πώς μπορούμε –μέσω του γραπτού λόγου- να εκφραζόμαστε καλύτερα, να επικοινωνούμε πληρέστερα!

Για σας που μας το ζητήσατε, παρέχεται η δυνατότητα και μεμονωμένης παρακολούθησης των σεμιναρίων με κόστος 10 ευρώ/κατ’ άτομο ανά συνάντηση αλλά και του συνόλου των υπολοίπων σεμιναρίων, επτά (7) τον αριθμό. Στη λήξη του προγράμματος, στις 18 Δεκεμβρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Πληροφορίες και κράτηση συμμετοχής στο Κέντρο Μάθησης και Πολιτισμού Αιγαίου, τηλ. 22730.28852 και 697.2230.624

*H Mαργαρίτα Ικαρίου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει βραβευτεί για το συγγραφικό της έργο από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών και έχει τιμηθεί για το ποιητικό της έργο με το βραβείο Ιπεκτσί. Άρθρα και κείμενά της δημοσιεύονται σε πανελλήνιας εμβέλειας εφημερίδες και περιοδικά. Έχει συγγράψει 2 βιβλία και συμμετείχε με διηγήματά της σε δύο εκδοθέντα ανθολόγια νεοελλήνων λογοτεχνών.
Είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου