Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

O Μουσικός Αυτοσχεδιασμός υπάρχει μέσα μας


Είναι η σκούπα, μουσικό όργανο; Μια άδεια μπουκάλα από νερό, πως γίνεται κρουστό; Δυό κομματάκια σκουπόξυλο -χωρίς την «μάγισσα»- μπορούν να μετατραπούν σε ξυλόφωνα; Με κουτάλια μαχαίρια και ποτήρια, παίζει κανείς μουσική; Αν χτυπήσω ρυθμικά το στέρνο μου, αυτοσχεδιάζω; Μπορούν άτομα χωρίς καμία μουσική παιδεία να καταφέρουν να συνθέσουν ένα συλλογικό μουσικό έργο;
Οι απαντήσεις σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις είναι θετικές. Κι έγιναν πράξη μέσα σε ένα τρίωρο-όσο διήρκεσε το βιωματικό σεμινάριο με τίτλο: «Μουσικός Αυτοσχεδιασμός – μια βιωματική προσέγγιση για όλους» και εισηγητή τον καθηγητή μουσικής Γιώργο Κουμαραδιό.
«Μέσα μας υπάρχει η μουσική-κι ας μην έχουμε αυτό που χαρακτηρίζεται στο δυτικό κόσμο ως… μουσική παιδεία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουμαραδιός, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε μια ρήση του Σάκη Παπαδημητρίου («Η αναπνοή του αυτοσχεδιαστή», εκδ. Απόπειρα, Αθήνα 2006):
«Ο αυτοσχεδιασμός δεν είναι συνταγή δημιουργικότητας...είναι μια άσκηση σωματική και πνευματική, μια επίκληση στις αρχέγονες δυνάμεις για να εκμηδενίσουν τη συνείδηση, το άγρυπνο μάτι του ορθολογισμού, ν' ανοίξουν τα φράγματα των ήχων που μας επιδόθηκαν, υποχρεωτική αποδοχή κληρονομιάς…»
Αυτές οι απελευθερωτικές δυνάμεις της επί τόπου δημιουργίας βγήκαν στην επιφάνεια καθώς με τρόπο βιωματικό και απλό η «εσωτερική» μας μουσική μετατράπηκε σε φορέα επικοινωνίας και αυτοέκφρασης. Το τελικό συλλογικό μουσικό έργο ήταν μια σύνθεση αυθόρμητη, ως δημιουργική έκφραση της καλής διάθεσης που προκλήθηκε στους συμμετέχοντες και ένας αυτοσχεδιασμός γεμάτος ρυθμό και αλήθεια. Με το σώμα (body percussion), την ανθρώπινη φωνή, μελωδικά και ρυθμικά κρουστά καθώς και διάφορα αντικείμενα, η μουσική αυτή σύνθεση άφησε σε όλους τους συμμετέχοντες την άκρως θετική εντύπωση, πως μέσα στον καθένα από μας, ΕΝΥΠΑΡΧΕΙ μουσική!

Η ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα προσέγγιση του μουσικού αυτοσχεδιασμού, εντάχθηκε στο εργαστήρι προσωπικής βελτίωσης «Ανέλιξη» που ολοκληρώνει τον πρώτο του κύκλο στις 18 Δεκεμβρίου 2013. 

Οι θεματικές των τριών σεμιναρίων που ακολουθούν, είναι:
  • «Μαθαίνοντας να ακούω τον εαυτό μου και τους άλλους»: Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου
  • Art therapy and mindfulness: Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου
  • Η δυναμική του ατόμου στην ομάδα: Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε στο Κέντρο Μάθησης & Πολιτισμού Αιγαίου (τηλέφωνα: 22730 28852 και 6972230624)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου