Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Art Therapy & Mindfulness: Μια δημιουργική διαδικασία αλλαγής!


Κάθε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, επιτυγχάνεται μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας. Στην Art Therapy (θεραπεία μέσω της τέχνης), έμφαση δίνεται κυρίως στη δημιουργία ενός διάλογου, ανάμεσα σε αυτά που ήδη γνωρίζουμε και εκείνα, που δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει.
Συμπληρώνοντας δημιουργικούς τρόπους έκφρασης στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, καλείται ο άνθρωπος να ανοίξει νέους δρόμους στην προσπάθειά του να επιφέρει μια αλλαγή στη ζωή. 

Στην Art Therapy χρησιμοποιούνται πρακτικά εργαλεία για να εξερευνήσουμε το ασυνείδητο: Η ζωγραφική, το σχέδιο, ο πηλός, το γράψιμο, η κίνηση και τα παιχνίδια ρόλων, είναι μερικά από αυτά. Πρόθεση είναι η ανακάλυψη νέων περιοχών της ψυχής -έξω από τη φυσιολογική μας συνειδητότητα- προκειμένου να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής μας.
Το να είμαστε "καλοί στην τέχνη" δεν είναι σημαντικό. Αυτό που έχει αξία είναι η πράξη της δημιουργίας και το τι σημαίνει το αντικείμενο ή η εικόνα για μας. Παίζοντας με τα υλικά της τέχνης, χωρίς φιλοδοξίες, είναι παράλληλα διασκεδαστικό και ευχάριστο. Αυτή είναι μία από τις πτυχές της Art Therapy που μπορεί κάλλιστα να αρχίσει κανείς να απολαμβάνει: Να είναι βυθισμένος απλά στο να "κάνει" μια εικόνα. 

Η ύπαρξη της λειτουργίας αυτορύθμισης στη ψυχή μας είναι βασικό στοιχείο στην Art Therapy. Όταν δεν ζούμε τις πραγματικές δυνατότητές μας στη ζωή, η ψυχή θα αντιδράσει με το να δημιουργήσει μια κατάσταση χωρίς ισορροπία, όπως κατάθλιψη ή σωματική ασθένεια. Μέσα από την εκφραστική δραστηριότητα μπορεί να επανακτήσουμε την ισορροπία μας, δημιουργώντας αυτό που λείπει για την «ολοκλήρωση». Με ανταλλαγή σκέψεων και προβληματισμών μπορεί να μάθουμε να κάνουμε διαφορετικές επιλογές, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για τον εαυτό μας αλλά και οι σχέσεις μας με τους άλλους.

Mindfulness (Γνώσης και συναίσθησης): Ως ψυχολογική έννοια, σημαίνει την εστίαση της προσοχής και της ευαισθητοποίησης, με βάση την έννοια της συναίσθησης. Παρότι έχει τις ρίζες της στον Βουδισμό το Mindfulness έχει διαδοθεί ευρέως στη Δύση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πώς η τεχνική mindfulness οδηγεί στη δημιουργικότητα. Αν και η ακριβής φύση και η προέλευση της δημιουργικότητας είναι μυστηριώδης, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όταν έχετε ένα ήρεμο μυαλό, η δημιουργικότητα βγαίνει φυσικά και από μόνη της, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ευτυχία!


Στο σεμινάριο Art Therapy & Mindfulness που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 στο συνεδριακό χώρο του Crystal Plex, (ώρα 18:00-21:00), θα αναλυθούν από την εισηγήτρια Μαριάννα Nilsen* και θα διερευνηθούν σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, οι εξής θεματικές ενότητες:
  • Θεωρητική εισαγωγή στην Art Therapy & Mindfulness
  • Μια «γεύση» από Mindfulness
  • Πρακτική εφαρμογή Art Therapy & Mindfulness, ατομικά και ομαδικά
  • Χρησιμοποιώντας Art Therapy & Mindfulness στην καθημερινότητά μας

          
*Σύντομο βιογραφικό
Η Μαριάννα Νίλσεν Χατζημιχάλη είναι απόφοιτη του Gadbjerg Institute of Art Therapy Δανίας. Ζει και εργάζεται στη Σάμο από το 1978. Τα τελευταία χρόνια έχει παρακολουθήσει ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων σε διάφορες μορφές και τεχνικές Music-Therapy και Psycho-Drama. Το ινστιτούτο Gadbjerg of Art Therapy βασίζεται σε δημιουργικές μεθόδους του Ελβετού γιατρού και ψυχολόγου Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου